Wednesday, November 12, 2014

Chocolate

The process of making chocolate in Chiapas.
El proceso de hacer chocolate en Chiapas.


The cacao fruit (which is exquisitely sweet and tart and creamy).
La fruta del cacao (la cual es exquisitamente dulce y acida y cremosa).






The cacao seeds are dried.
Se secan las semillas de Cacao.


 After roasting, we peeled some so that I could have some natural cacao nibs.
Despues de tostarlas, pelamos algunas para tener cacao natural.

We crushed them slightly to make them easier to peel.
Las quebramos un poco para que fueran mas facil de pelar.

They are thrown into the air so that wind blows away the skins.
Se "sopla" para que el viento se lleva las cascaras.

Clean cacao ready for grinding.
El cacao ya limpio, listo para moler.

The ingredients for natural hot chocolate (no water at all allowed).
Los ingredientes para el chocolate natural (no se le pone agua para nada).



 That chocolate paste is HOT.  I know.  Got too excited, just HAD to touch it.  Burned my fingers.
Esa pasta de chocolate esta CALIENTE.  Lo se.  Me emocione, TENIA que tocarlo.  Me queme los dedos.



The powder is smacked in a special way to get the oils to surface and make the chocolate stick together.
Al polvo se le golpea de una manera especial que logra que los aceites salgan y que el chocolate se pegue.


Once it has dried it is ready to boil in milk and there you have it, delicious, fresh, natural hot chocolate.
Una vez seco esta listo para hervir en leche y ahi lo tiene-chocolate delicioso, fresco, y natural.

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